Thursday, April 28, 2011

lapar + windu

Sekarang ni perut tengah menyanyi..hohoho
adoyaiiiiii
law dok kat umah bole masak
apa saja y terlintas bole dimasak
dok kat cini tak bole masak2
waaaaa
seksa

tiba2 teringat kenangan dulu2
saat di perantauan
tiada saudara mara
hanya mengharapkan teman
teringat kat seseorang
y selalu belikan sy makanan
kadang2 sampai tak termakan
asal awak balik kampung je
ada je habuan sy dapat
awk bg kat sy sorg
tp kuantiti tu cam awk bg kat spuluh orang makan
bestnye time tu
awak teman y baik
sy rindu kat awak
rindu sangat
insyaAllah law ada jodoh
kite jumpa ye

Ingat lagi
saat jalan sama2 p pasar malam
sy tgk ayam,
tengok nasi kerabu
tengok macam2
setiap y sy tgk tu
tiba2 ada kat tangan awak dah..
hahahaha
awak baik sangat
awak terlalu baik
bukan sebab awak selalu belikan sy makanan
tapi awak sentiasa jadi peneman
saat sy perlukan teman
windunye kat awak..huhuhu




kAMI TAK PANDAI TERBANG TINGGI

Warkah buat diri sendiri untuk peringatan bersama

Peringatan buat diri sendiri,

Tiada berminat untuk mencari musuh

Tiada berminat untuk membenci dan dibenci sesiapa

Cuba untuk menjaga hati dan tidak terasa hati

Satu hari yang penuh makna,

Mungkin diberi petunjuk

Alhamdulillah

Ketemu satu kenyataan yang memeranjatkan

Mengagumi beliau sebagai seorang senior

Sebagai seorang pemimpin

Hari ini

Semua berubah

Fb yang buat saya tahu kebenaran

Diblock oleh seseorang

MasyaAllah

Apa salah sy

Tertanya2 sendirian

Tidak pernah pula tidak bertegur sapa atau bermasam muka

Lama mencari punca

Tidak mahu berprasangka buruk

Kerana anda merupakan salah seorang y sy hormati

Alhamdulillah

Khabar dari seorang sahabat

Mengukuhkan fakta

Memang sah,

Anda mendengar rintihan sebelah sana

Masya Allah

Hanya kerana 1 rintihan,

Anda sudah boleh membuat 1 keputusan

Membuat satu sangkaan berkenaan sesorang

Memang

Kami

Banyak berdiam

Kami biarka sahaja mereka bicara

bukan kerana kami takut

Tapi kerana kami percaya

Tiada y benar selain y benar

Biar pelbagai helah dan fitnah

Lambat laun y benar akan menang jua

Kepada si dia

Sedarlah

Usah dijaja keburkan orang untuk menutup keburukan sendiri

Muhasabahla

Lambat laun

Apa y anda buat akan datang kepada anda

Apa y berlaku dalam hidup kita ada hikmahnya

Imbaula sejarah anda

Apa y anda buat

apa y berlaku sekarang

cukup2la

Doa anda kami hargai

Mahu melihat bangau y terbang tinggi jatuh tersungkur

Kami,

Tidak ingin terbang tinggi

Kami tak pandai terbang pun

Kami hanya seekor burung

Y hanya mahu bernafas di bumi tuhan

Biar tak mewah

Biar nama tak segah anda

Asalkan kami bahagia

Tenang di bumi tuhan

Tanpa kami mengganggu alam

Kami

Burung biasa

Sedar diri

Banyak kekurangan

Sebab itu tak ramai y nak kawan

Sampai y ada removed kawan

Kepada y removed

Terima kasih

Kami sedar sapa kami

Tapi tak payahla susah2 nak add balik

Sebab kami segan

Sangat2 segan

Nak berkawan dengan sang enggang

Y hebatnya lebih dari burung kebanyakan

Sungguh

Kami segan

Bukan kami tak menerima kritikan

Tapi kami anti orang menghentam

Kami suka y memberi galakan

Kerana itu kunci kejayaan

Alhamdulillah

Walau jadi orang buangan

Masih ada y menghulur bantuan

Time kasih pada y faham

Y hanya tahu menilai tanpa cuba untuk faham

Time kasih juga

Anda buat kami makin tabah

Ini hanya peringatan dan rintihan

Dari seseorang

Y ego seperti khabaran

Tak boleh menerima kritikan

Derhaka pada senior

Tak boleh dipercayai

Hebat sungguh permainan

Moga bumi y gelap ini kembali terang

Kebenaran akan muncul

Walau lambat

Asal burung ini tidak dikata merempat

Hanya menumpang tempat tak sedar diri

Hanya tahu menjunjung langit

Tanpa sedar berpijak pada bumi

Kebenaran

Kebenaran

Kebenaran

Tuesday, April 26, 2011

saya budak baru belajar




Assalamualaikum w.h.t n selamat petang... Hehehehehe nak gelak lagi.. hohohohohohohohoho horrrrrayyyyyyyyyyyyyyy
kegembiraan y separuh amat coz 2 killer paper berjaya ditempuhi dengan selamat...
Alhamdulillah syukur sangat2.. Kalau sebelum ni hidup rasa cam hidup segan mati tak maw... makan tak lalu, tidur makin lena..hohoho saya percaya y rakan2 komunikasi tahun 2, usm (wah, siap maklumat detail) pun merasakan benda y sama. Untuk pengetahuan, 2 paper ni paper last teras y kmi ambik..pasni xde dah..hik1000x
jadi, mmg memerlukan pengorbanan n perlu ditatang bagai minyak y penuh sebab ni paper teras n wajib..law kantoiiiiii...huhuhu..xmaw bayangla akibatnya.. selepas ni kami hanya akan fokus pada paper major n minor je.. syuke3... disebabkan kegembiraan y separuh amat ni, tiba2 tangan rasa menggatal nak belajar edit gambar.. maklumla sy ni buta teknologi
Alhamdulillah,
berkat tunjuk ajar rumet y memg terer bab edit mengedit ni sy dah pandai crop picture..
sangat2 syuke ok.. sebab saya budak baru belajar jadi walaupun sikit pada pandangan orang, sudah banyak pada pandangan saya kejayaan belajar crop picture ni buat saya makin semangat untuk mendalami bidang ni lagipun nak o tak nak, saya memang kena belajar sebab final projek nanti nak buat majalah... so kena pandaila sikit walaupun bukan pakar..hehehe thanks to my rumet..cyunk rumet..hehe hope awk sudi ambik sy jd anak murid awk utk mdalami bidang ni...hehe Alhamdulillah, syukur sangat2.. sesungguhnya seni itu mendamaikan.. menenangkan. kalau betul caranya.. bagi y belum mengerti kenali dulu apa itu seni.. stress sy sudah terubat.. jadi pasni sy boleh fokus utk stdy esok ada paper ag.. triiiit trit trioooouuoooeeeaattttiiiitttttttt wahhhhhh bunyi siren stress sudah datang esok ada paper ag..adoyai.. sahabat2 doakan kami ye.. rasanya dah xde pape nak cakap
nampaknya masa mencemburui kita
hehehe cam teks ucapan lak sy mintak diri dulu wak.. nt senang2 sy jenguk lg k.. burbye..
p/s : hasil kerja saya mengedit gambar ada disertakan sekali..hehe

Monday, April 25, 2011

aku terima nikahnya


Ye, tu memang pengakuan berani mati..hehehe memang saya suka orang Kedah, Penang n Perak tapi law diberi pilihan sy memilih orang Perak Perjanjian antara saya dengannya InsyaAllah jika diizinkan Allah 12/12/12 akan jadi buktinya sebuah masjid akan terbina mohon sahabat untuk doakan kenal tak lama tapi mungkin atas dasar y sama untuk kembara mencari cintanya moga direstui Keluarga insyaAllah tiada halangan asalkan dye berada di jalannya Pada sahabat2, Bila tiba masanya nanti aku terima nikahnya sahabat ini tidak lagi seperti dulu ada batasnya kerana status y berbeza namun jangan kerana status itu kita jauh aku mencintaimu sahabat ikhlas kerananya mendoakan kamu bahagia kerana bahagia itu bukan pada aku kau berhak mendapat y lebih sempurna saat aku terima nikahnya aku maw para sahabat mendoakannya moga kita sama2 bahagia.. bila tiba giliran sahabat aku juga mendoakan kita sama2 bahagia kembara mencari cintanya asal tak sesat mencari jalan menyelusuri liku sebuah kehidupan bersama teman kehidupan susah dan senang insyaAllah dipermudahkan...
p/s: ini kisah sahabat sy..bkn sy..hehehe

Sunday, April 24, 2011

sakit


dalam kekalutan membaca nota, sempat lagi nak meluahkan kesedihan n kesakitan..huk3..hari tangan terluka..tangan, bahagian tapak tangan tercucuk penyucuk ink printer y kira2 3cm pnjangnya..sebelum ni law orang derma darah, sy xderma, bkn sbb kedekut tp sebab takut jarum..tp hari ni seakan2 tgn ni dgn rela menyucukkan jarum tu ke tulang..tangan dah mula rasa kebas..mungkin dah tcucuk urat..huk3.sedih3..apola nasib deng..darah y agak banyak..k la, xleh taip banyak, tangan lenguh n kebas..skit sg..dhla exam esok..help me plezzz...

YKT 213,TWITTER




Assalamualaikum dan salam sejahtera hehehe..ana ngah tencen study subjek YKT 213, KOMUNIKASI KUASA DAN KONFLIK..nie kira paper killer miller la..hohoho..ana secara tak langsungnya disebabkan stress yang memang tak banyak, tapi cikit je telah terbuat 1 benda y sebenarnya dah lama ada, tapi ana yang kolot..xtaw pape..ana terbuat "twitter"..hohoho saje maje je buat tu..hehe mesti ada y pelik nape ana bahasakan diri ana ni ana..actually, ana sedang merindui kenangan silam ana..masa kat sekolah rendah sampai la sekarang, ana ada banyak nama panggilan.. yang paling tak ramai taw adalah ana.. ana ni merupakan panggilan seseorang kepada diri ana. rasa lainla..hehehe..panggilan tu lebih mesra dengan ungkapan "kak" kat depan..jadinya kak ana o kak na..hehehe..panggilan dari adik angkat.. masa kat skola dulu, ana ada banyak adik angkat y ana sempat reply surat2nya..besala kan, masa skola2 dulu kte suke sangat ada angkat's family ni..hehe..sesetengah org kata tak baik, banyak negatif, tapi jangan pandang y negatif je k..banyak baiknya,..y penting niat kita ikhlas k.. ana xtaw nak membebel apa2..ana sekarang dalam perkiraan n persiapan menyipkan sebuah karya..lebih kepada tentang pengalamn sendiri n para sahabat...y tu nanti ana akan post kat blog ana y lagi 1..blog tu tpksa dirahsiakan dulu..ana juga sedang menyiapkan "cerita tentang seorang sahabat 6,7,8,dll y tak sempat ana siapkan..nanti habis exam baru ana leh fokus balik..hehe wasenya tu je kot..tencen dah hilang ckit thanks yayang y masam y manis y benci y sayang..hehehe sume ada.. daaaaa

mencari

Bumi ini tidak secerah dulu..
mentari jauh membawa diri..
mendung sering berlabuh..
awan berarak kumpul jemputnya hujan..
bumi ini gelap...
mencari mentari..
menyorokkah?atau tersembunyi di sebalik kepulan awan?
mencari dan terus mencari
mencari ketenangan dalam kekalutan
mencari kefahaman dalam kecelaruan
mencari kemaafan dalam kebencian
mencari memori dalam fikiran
mencari dia y hilang dalam rajukan...
Masih mencari dia y hilang...



Thursday, April 21, 2011

merinduinya



sangat2 merinduinya... moga dia bahagia di sana.. dia di langit aku di bumi.. dia enggang aku pipit.. dia Amerika aku Malaysia.. ku memandang dari jauh.. jumpanya di dalam mimpi.. wajahnya sering hadir menemani saat mata terpejam aku lena.. saat rohku keluar menerawang ke mana-mana.. menangis dalam tidur, mimpi y buat aku takut bertempur, sekadar mimpi atau fantasi y buat aku tak berada dalam realiti.. hanya kebetulan atau khayalan walau hadirnya setiap malam, dalam setiap mimpi moga dapat petunjuk.. berikan aku jalan. indahnya, kalau mimpi itu hanya khayalan kerna aku tidak mahu hidup dalam perbezaan, seperti sang ayam dalam lautan.. mmmmmmm

Maaf


sahabat
rasanya noktah utk hbgn ini perlu diletak pada hujungnya..tika dan saat ini, cam lemah n tak mampu nak tahan...pinta sahabat ini, moga sahabat di sana berbahagia selalu..kiranya itu mungkin y terakhir kita saling membakar. Saya hanya tempat amarah...moga awak hepy2 sahaja di sana..sy mengalah..sy angkat kaki dari dunia awak..dunia awak ngn dunia sy berbeza..salam terakhir buat sahabat y pernah jd kesyangan saya...
thanks

peningla...

adakalanya cemburu awak buat saya tak faham..tingkah awak buat saya gundah..apa dan kenapa?
kenapa begitu tindakannya?apa mahunya?boleh jelaskan????saya pening...kalaula sy pembuat kek dan awak orang y ingin buat tempahan, kalau awak tak nyatakan kek apa y awak nak, camne sy nak buat kek klu ayat awak y pertama awak nak kek tu ikut taste awak???
tolong faham keadaan sy sbb sy xfaham ngn awak....

thanks


thanks buat seseorang y hadiahkan sy buku..sy hepy sgt2 hari ini..saat2 jiwa sdg lemah, dtg hadiah dari awk..hehe..thanks a lot..luv u dear..

my family..hehe





my hepy family..billah's family...

warkah Buat ma n abah








buat ma n abah,
kalau dahulunya, anak kalian ini hanya seorang bayi,
kalau dahulunya, pada zaman kanak2nya suka menyanyi
kalau dahulunya, anak kalian ini lebih tegar memilih seluar n tshirt utk dijadikan baju raya bbanding baju kurung mahupun kebaya,
kalau dahulunya, anak kalian ini bercita-cita menjadi pengacara seperti zakiah anas,
kalau dahulunya, anak kalian ini banyak cita2nya bertunas,
kalau dahulunya, anak kalian ini ramai kawan lelaki dari perempuan,
kalau dahulunya, anak kalian ini tidak segan bertumbuk dengan lelaki,
kalau dahulunya, anak kalian ini tidak gemar memakai bedak bimbang kelemasan
kalau dahulunya, anak ini tidak mengenal apa itu blusher mahupun maskara,

ma n abah,
kini, anak ini bukan lagi sperti 10 atau 20 tahun y lalu
anak ini mula sedar,
diri bukan lagi bayi mahupun kanak2,
menyanyi ini satu hiburan utk diri sendiri, tidak boleh ditinggalkan,
kini,anak ini lebih gemar memakai baju kurung berbanding t-shirt dan seluar,
kini, tidak lagi mahu jadi pengacara, kerna rupa tak seberapa,
kini, tidak pasti lagi mahu jadi apa
kini, dikelilingi ramai kawan perempuan dan juga lelaki, anak ini suka bersahabat,
kini, tiada lagi bertumbuk..sudah dewasa malu menerpa


anak ini masih lagi seperti dulu,
walau usia menganjak ke 20-an,
masih buta tentang make up,
cuma anak ini tidak lagi lemas memakai bedak,
pengguna tegar bedak carrie junior,
tidak pandai memakai bedak compaq,
ma mula bimbang,
bila anak ini balik,mukanya hangus dan hitam
tidak seperti anak gadis lain
y sudah pandai melawa
anak ini hanya menjawab, anak masih muda,tidak pandai melawa,belum tiba masanya
tapi anak ini faham,
ma mula sedar,anak ini sudah remaja, menganjak dewasa
sampai masanya, akan berumah tangga,
ma mula bimbang, saat anak ini mula sedikit tembam,
ma pesan, jaga badan..
buat ma, anak ini mula perasan perubahan, anak ini mula diet..malu berhadapan kawan2, perubahan berat badan..
anak ini mula sedar, diri bukan lagi kanak2,
saat ma hadiahkan gincu dan eye liner (barangan make up)
pada mulanya, anak ini menolak lembut, bukan menolak tapi anak ini tidak pandai nak guna,
tidak malu mengakui disaat umur begini aku buta..tapi inilah anakmu..
kini, anak ini mula belajar, dan terus belajar
menjadi gadis dewasa,
kerna bila tiba masanya nanti,
anak ini kembara mencari cinta,
bakal berkeluarga,
anak ini, mahu menjadi menteri besar di dalam keluarga,
menjadi orang biasa dalam masyarakat,
tapi mahu berjasa buat keluarga,
anak ini mahu menjadi sepertimu.
hamba y patuh pd tuhan dan agama,
anak y baik kpd kedua ibu bapa,
isteri ybaik kpd suami,
ibu y baik kpd anak2.

ma n abah,
anak ini sedang berusaha
mencari bahagia,
untuk dia, kamu dan mereka..
moga kita mendapat redhanya
anaknya sedang kembara mencari cintaNya..

Tuesday, April 19, 2011

kisah sehelai baju ungu



ada seorang pembeli,iaitu si A y sangat berkenan akan sehelai baju y ada di sebuah kedai.. setiap hari, dia akan lalu depan kedai tu untuk lihat baju yang dia berkenan. Dia dah tengok harga baju tu, ye dia mampu beli baju tu.
pada suatu haru, dia dengar bahawa ada sorang lagi yang berkenan akan baju tu dan berniat untuk membelinya. Lantas pembeli A terus menyerbu masuk ke dalam kedai baju tersebut dan menyuruh agar baju itu tidak dijual.
namun, apa y menjadi persoalan, kalau si A berkenan akan baju tu, kenapa dia tak beli je baju tu?sedangkan dia mampu dan dia suka akan baju tu. Kalau dia tak nak beli, izinkan orang lain untuk beli. sebab baju tu ada kat kedai tu dengan tujuan untuk dijual, bukan untuk pameran. Adalah tak adil untuk baju itu n pekedai tu. huhuhu

agak2 ada y faham x?hohohoho

Monday, April 18, 2011

kalaula.......

lagu ni menarik at sy utk buka blog ksygn ni jap..suke dgr lagu ni..cam ada makna..kenangan lama2..hohoho..thanks utk memori y masih menari2 di hati..

Sunday, April 17, 2011

Silent 4 a while


buat para sahabat,
diri ini perlu diam, senyap utk seketika..byk benda y perlu difikirkan..ada perkara y perlu diselesaikan..masih mencari n terus mencari titik noktah bg jawapan utk sebuah persoalan..perlu dianggap sebagai y serius atau tidak..kepala sangat2 pusing.. moga tenang kembali menyapa..y hilang dicari, y kabur inginkan kejelasan..moga persoalan2 itu tidak lagi mhantui...

Tuesday, April 12, 2011

kisah seorang sahabat 4 n 5






<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Kisah seorang sahabat 4
Nadhratul ain..nama y comel..secomel sahabat sy..orgnye manis..anak pk ko skolah..hehehe..kte knl xlama, tp msa xmbataskan keakraban kite..kisah ini sy tulis pabila hati merindu pada sahabat2 lama2..sy suke usik awak ngn cu @our klas monitor..hehehe…awak ngan dye sesuai..kte lam klas berlima..sy, awk, irah, adik n pei lik..kte selalu kecoh lam klas..awk ngn pei lik suke bcerita..hehehe..awak ingat x bila kte dpaksa bpecah????hehehe..sume nak nangis n sedih..kte bjuang bmatian agar meja x dipecahkan..lucu plak bila ingat balik kisah lama..sy rasa kte je kt skolah tu y leh pksa2 ckgu bg kad raya..haha..cikgu kang choo bee..dalam kenangan..kte tahan ckgu kt koridor..ckgu bm y sgt disiplin..beliau satu2nye cikgu y bjaya buat sy siapkan homework tepat pd waktu..sy ingat ag, stp pg sebelum masuk pntu pagar skolah, kte dh nmpk beliau, mnggu kte serahkan homework,,,,,bestnye wktu tu..msih ingat lg ke bila kte msuk ptandingan forum remaja??kte dpt naib johan…awk s/u pgws skolah..sy pen ketua pgws...hahaha..kte ni suke cri gadoo kn..sbnrnye bkn cri gadooo..tp org y cri gadoo ngn kte..bestnye kngn dlu2..awak editor redaksi skola, sy jd s/u..sy y sgt teruk..xpenah buat mnit meeting ngn betul..hahaha..slalu kna marah..sy isi boring usm sbb awk..hehhe..awkkta, mntk2 kte dpt skali,awk sy n irah..tp, sy ngn irah je kt cni..sdihnye..kte dh xcam dlu wak..jauh..tp sy hrp kte slalu rndu akan kngn dlu..sy xmau hbgn ni blalu camtu..
Kisah seorang sahabat 5
Ang pei lik..orangnya cantik tidak terperi..sopan lagi berbudi..hehehe..my luvly prem..kisah sy ngan awak lebih kurang cerita sy ngn aen..sbb we’re gang..hahahha..rndu kat kamoo la pei lik..xlama lg kamu bakal bergelar nurse..sesuai dgn pwatakan awak..seorg y lembut n penyayang..sy doakan awakbtemu cinta sejati..usah mharap pd dye k…law ada jodoh kamu n dye..sy hepy di cini..tp anggapla apa y blaku dlu sbg pglmn y ajar kte utk jd matang k..xmo tgk kamu sedih2..